

Az antioxidánsok gátolják az oxidációs folyamatokat, azaz védelmeznek minket a szabad gyökökkel, az oxidatív stresszel szemben. De mik is azok a szabad gyökök? Rendkívül reakcióképes molekulák, melyek szervezetünk normális lebontó folyamatai alatt, illetve külsőleges hatások, mint például dohányzás vagy sugárzás hatására keletkeznek.
Megfelelő fiziológiás körülmények között szervezetünk képes ezeket a szabad gyököket hatástalanítani. Számuk növekedésével párhuzamosan azonban növekszik az emberi szervezetre kifejtett káros hatásuk is. Többek között gyorsítják az öregedési folyamatokat, növelik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések esélyét. A velük harcoló legismertebb antioxidánsok közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, a karotinoidok, a flavonoidok, a Q10 és a szelén.
Hogyan juthatunk hozzá az antioxidánsokhoz?
Változatos, zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában és magvakban gazdag étkezéssel több antioxidánst vehetünk magunkhoz. Kiváló források a pirosbogyós-gyümölcsök, mint például áfonya, szeder, eper vagy málna, valamint a répa, édesburgonya, szőlő, paprika, kelkáposzta, spenót és brokkoli is nagyon magas antioxidáns-tartalmú. Ne feledkezzünk meg a magvakról sem! Együnk rendszeresen diót, mandulát, mogyorót, tök- és napraforgómagot.
Egy amerikai tanulmányban hetven éven felüli nőket vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeresen epret és áfonyát fogyasztók körében a kognitív hanyatlás lassabb, akár két és fél évvel is kitolódhat.
Törekedjünk szezonális és helyi élelmiszer beszerzésére, továbbá fogyasszuk minél több ételt nyersen. A jó minőségű kávé, zöld tea, vörösbor és étcsokoládé mérsékelt fogyasztása is segít védekezni a szabad gyökökkel szemben. Próbáljuk meg úgy összeállítani az ételeinket, hogy legyen benne zöld, piros, narancs- és citromsárga színű természetes alkotórész is.
Az ubikinon érrendszerre kifejtett hatását vizsgálták 60 és 79 év közötti felnőtteken. Napi 20 mg Q10 szedésének hatására, a vizsgálati alanyok artériáinak rugalmassága 42 százalékkal javult, ami mintegy 13 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az erek állapotában bekövetkezett javulás az oxidatív stressz csökkenésének volt köszönhető.
dr. Zahorán Éva
szakgyógyszerész