

A téli időszakban még fontosabb odafigyelnünk a vitaminpótlásra, mint a többi évszakban, ugyanis nehezebb vitamindús ételekhez jutnunk. Napi 400-600 gramm gyümölcs és zöldség elfogyasztása javasolt, több adagban.
Azöldségek és gyümölcsök kiváló rost- és vitaminforrások, cukor, illetve víztartalmuknál fogva hozzájárulnak szervezetünk energia- és folyadékháztartásának fenntartásához is. Antioxidáns-tartalmuknál fogva szerepet játszanak a szabad gyökök megkötésében, rosttartalmuk pedig elengedhetetlen az emésztőrendszer zavartalan működéséhez.
Igen ám, de melyik zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk télen?
Alma
Igazi slágergyümölcs, amiből minden évszakban tudunk hazait vásárolni. Erősíti az immunrendszert, jelentős C-vitamin-, antioxidáns-forrás, valamint magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését.
Cékla
Fogyasszuk nyersen, facsarva léként, savanyúságként, salátában vagy sülve, főve, de rendszeresen! Kiválóan erősíti
az immunrendszert, jót tesz a szív- és érrendszernek, rengeteg C-vitamint, vasat, antioxidánsot, káliumot és kalciumot tartalmaz.
Fekete retek
Szuper vitaminforrás! Tele van C-vitaminnal, foszforral, kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal. Segíti a máj és az epe működését, köhögéscsillapító hatása is van. Torokfájás esetén reszeljük le, keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk.
Sütőtök
Magas karotintartalma hozzájárul szervezetünk A-vitamin-képzéséhez, E- és C-vitamin tartalma pedig erősíti az immunrendszert és véd a szabadgyökök kialakulása ellen. Gazdag B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és szelénben.
Savanyú káposzta
Igazi C-vitamin-bomba! Rost és magas probiotikum tartalma segíti az emésztőrendszer működését és segít fenntartani illetve regenerálni a normál bélflórát.
Csonthéjasok és magvak
Ne feledkezzünk meg a csonthéjasokról és magvakról sem. Az ősszel beérő termések gazdagok esszenciális zsírsavakban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Együnk rendszeresen diót, mogyorót, mandulát, tök-, napraforgó- és lenmagot!
Fokhagyma
Erősíti az immunrendszert, gombaölő és fertőtlenítő, jótékony hatással van az erekre, és segíti a szervezet normál koleszterin- és vércukorszintjének fenntartását.
dr. Zahorán Éva • szakgyógyszerész