

Halászlé, töltött káposzta, rántott hús, franciasaláta, bejgli, szaloncukor és sorolhatnám még az ételeket, melyeket az átlag magyar ember biztosan fogyaszt decemberben. Az ünnepek környékén hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat. A munkahelyi rendezvények, családi vacsorák és baráti összejövetelek, mind arra késztetnek minket, hogy többet együnk és igyunk az átlagnál.
Azonban arra már nem gondolunk, hogy mennyire megterheljük ezzel az emésztőrendszerünket. Puffadás, gyomorégés, hányinger, székrekedés, hasmenés és hasfájás keserítik meg az ünnepnapokat. Amennyiben a fájdalom a has felső részére, a jobb oldali bordaívünk alá koncentrálódik, az nagy valószínűséggel utal epeproblémára. Akár a hátba, illetve a jobb vállba is kisugározhat. Általában epegörcs, -homok vagy -kő áll a hátterében.
Az epét a máj termeli, az epehólyagban gyűlik össze és innen kerül majd a bélbe. Kiemelkedő szerepet játszik a zsírok lebontásában és bizonyos anyagcsereanyagok eltávolításában. Az epesavak vízoldékonnyá teszik az általunk elfogyasztott táplálék zsír alkotórészeit, ezáltal elősegítik az emésztést, valamint a zsíroldékony vitaminok bélből történő felszívódását. A májsejtek koleszterinből állítják elő az epesavakat, így a koleszterin szervezetünkből történő kiválasztásában is fontos szerepet játszanak.
Epehólyag, epekő
Az epehólyag leggyakoribb betegsége a kő kialakulása. A férfiak 8, míg a nők 20 százalékánál fordul elő. Kialakulására hajlamosít az elhízás, a magas triglicerid- és koleszterinérték, a női nem, a cukorbetegség, a szigorú diéta és böjtölés, valamint az ismételt terhesség és szoptatás. Gyakori a családi halmozódás.Sok esetben a kisebb kövek semmilyen panaszt nem okoznak, azonban amikor az epeutakba kerülnek és akadályozzák az epe kiürülését az epehólyagból, vagy elzárják a nyílását, akkor jelentkeznek a panaszok, mint például hasi görcs, hányinger, hányás és gyakori böfögés. Ezek többnyire zsíros ételek elfogyasztása után jönnek elő, mivel ilyenkor a máj epetermelése fokozódik, azonban az a kövek miatt nem tud rendes ütemben kiürülni. Ha az epehólyag begyullad, láz is kíséri. Amennyiben hosszabb ideig áll fent elzáródás, a bőr és a szemfehérje sárgás színűvé válik. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Táplálkozási tippek
Epebetegség esetén kerüljük a zsíros húsokat, a szalonnát, kolbászt, szalámit, felvágottakat, virsliféléket, a kelt tésztából készült ételeket, az erős feketekávét és teát, valamint az alkoholt. Egyénenként változik, hogy ki mit nem tud megemészteni, így lényeges, hogy felismerjük melyik ételektől érdemes tartózkodnunk. Fontos a bőséges, szénsavmentes folyadékfogyasztás és szedjünk emésztést segítő készítményeket. Akut fájdalom esetén vegyünk be görcsoldót és fájdalomcsillapítót.
Bizonyos illóolaj keverékek cseppekben gyorsan enyhítik a tünetet, kapszula formában pedig kiválóan alkalmas tartós kezelés esetén.
Mindennapi táplálkozásunkba építsünk be emésztést javító gyógy- és fűszernövényeket is. Ezek vagy az epe termelését, vagy az ürülését fokozzák, valamint általában étvágyjavító hatásuk is van. Ilyen, úgynevezett kolagóg növény például az articsóka, a kurkuma és a borsmenta.
dr. Zahorán Éva
szakgyógyszerész