• 2025. április 26., szombat

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell


2019.11.10

A velünk élő jótékony baktériumok jelentősége jóval nagyobb, mint gondolnánk. Sok esetben nem is sejtjük, hogy ezen apró élőlények megzavart egyensúlya felelős olyan betegségek kialakulásáért, mint az ekcéma, szénanátha, elhízás, emésztési rendellenességek, krónikus gyulladások, illetve bizonyos viselkedészavarok.



Optimális esetben több száz különféle baktériumfaj egymással szoros együttműködésben lévő közössége biztosítja testünk megfelelő működését. Ezen élő massza mikroszkopikus alkotói a külső és a belső emberi környezet közötti határon működnek régóta. Az ember és a mikrobiom együttműködése egy ősidőkből örökölt bensőséges kapcsolat. Feltételezhető, hogy evolúciós elődeink alkalmazkodását a változó környezethez nagymértékben hozzásegítették ezek a kicsiny baktériumközösségek. 

A bélben lévő, főleg bifidobaktériumokból és lactobacillusokból álló flóra tevékenységei közül csak néhány: a kórokozókkal szembeni védelem, az immunrendszer aktiválása, a táplálék biztosítása a bélbolyhok számára, a nyálkahártya-regeneráció szabályozása, az emésztés elősegítése, a K- és B12-vitamin előállítása, a nyomelemek felszívódásának segítése. 

Rendszerben a szervrendszerrel
A „házőrző” baktériumok nemcsak a bélben, hanem a bőrön, szájüregben, orrban, hüvelyben is kifejtik áldásos tevékenységüket. Megtapadásukat sok tényező befolyásolja, mint például a kémhatás, a rendelkezésre álló tápanyagok, az emberi szervezet immunválasza, hőmérséklet, együttélési képességük a felületen lévő törzsekkel.

Őrzőknek nevezhetők, mert megakadályozhatják a potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok megtelepedését, kirekesztik a nem őshonos fajokat. Például, ha a hüvelyben a savtermelő laktobacillusok aránya magas (pH 4,2-4,4), akkor ez bakteriális hüvelygyulladás (vaginosis) elleni védelmet biztosít. Hasonlóképpen a bőr normális mikroflórájának tejsavtermelése enyhén savas közeget hoz létre (pH 5,5), ami képes megakadályozni sok kórokozó baktérium kolonizációját.

Mit tehetünk?
A modern kor civilizációs ártalmainak csökkentésével sokat tehetünk flóránk stabilitásának megőrzéséért. Kerüljük a cukorral, mesterséges összetevőkkel telített, úgynevezett „ipari” termékeket, mert ezek a lesben álló kórokozókat erősítik. Keressük az ismert eredetű és összetételű, vegyszerekkel kevésbé terhelt élelmiszereket, tisztálkodószereket, ugyanis ezekkel biztosíthatjuk a sejtjeink és a velünk szoros együttműködésben élő mikrobiomok megfelelő tápanyagellátását.

Sérülékeny egyensúly
Azokban az esetekben, amikor a mikrobiomok száma vagy aránya megváltozik, kórokozók szaporodnak el. A túlsúlyba kerülő patogén törzsek anyagcsere folyamataikkal megváltoztatják az egész emésztő- és immunrendszer működését. A bélfal áteresztő képessége megváltozik: méreganyagok szívódhatnak fel, kerülhetnek a véráramba. Ezen toxinok is felelősek például az allergiás és autoimmun betegségek kialakulásáért is. Bizonyos anyagcseretermékek megváltozott felszívódása következtében változatos kórképek alakulhatnak ki, mint például az emelkedett koleszterinszint, elhízás, cukorbetegség stb. Ezen egyensúlyából kibillentett állapot visszafordítható, ha tudatosan törekszünk a jótékony flórát támogató körülmények túlsúlyára.

György Viktória
szakgyógyszerész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Öt tévhit és tény a koronavírus-vakcinákról Gyógyhír Magazin

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket? Gyógyhír Magazin

Mit gondol a lakosság a háztartási gyógyszerhulladékokról? Gyógyhír Magazin

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” Gyógyhír Magazin

Az indiánok főtt tujalevelétől az aszkorbin-savig – kis C-vitamin-történet Gyógyhír Magazin

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája