• 2025. április 24., csütörtök

„Okos” ételek – milyen élelmiszerek fogyasztása segíti a koncentrációt?


2024.07.25

Az ételekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos híreket olvasva sokszor az a benyomásunk támadhat, hogy az összpontosító  képesség fejlesztésére vagy a memória és az agyműködés javítására egy sor táplálék áll rendelkezésünkre. Bár nincs olyan csodapirula, ami egycsapásra okosabbá tesz minket, apró, hatásos trükkök azért léteznek.



1. Koffein
A koffein energiát adhat és segíthet a koncentrálásban. Ez a vegyület a kávéban, csokoládéban is megtalálható, továbbá energiaitalok és bizonyos gyógyszerek előállítására is használják. Hatására kétség kívül éberebbek leszünk, azonban hatása rövid távú, továbbá túlzott fogyasztása, idegességet, rossz közérzetet okozhat.

2. Glükóz
Szervezetünk a cukrokat, szénhidrátokat többek között glükózzá alakítja át, amely vegyület agyunk legfontosabb üzemanyagforrása. Egy pohárnyi gyümölcslé rövid távon javíthatja az emlékezetet, a gondolkodást és a mentális képességeket. A túl sok cukor fogyasztása azonban szív- és más betegségekhez vezethet.

3. Reggeli
Kutatások szerint a reggeli elfogyasztása javíthatja a rövid távú memóriát és a figyelmet – a reggelit kihagyó egyetemi hallgatók például rosszabbul teljesítenek a többieknél. Legelőnyösebb, ha a nap első étkezésekor magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint tejtermékeket és gyümölcsöket fogyasztunk. A magas kalóriatartalmú reggeli viszont akadályozza a koncentrációt.

4. Halak
A halfélék remek proteinforrások, és gazdagok omega-3 zsírsavakban. E két tulajdonságuk miatt fogyasztásuk kulcsfontosságú az agy egészségéhez. Hatásukra, csökken a demencia és a stroke kockázata, lassul a korral járó mentális hanyatlás, segítik a memória megőrzését.

5. Fekete áfonya
Állatkísérletek igazolják, hogy az áfonya segíthet megóvni az agyat a szabadgyökök okozta ártalmaktól, és enyhítheti az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait. A fekete áfonyában gazdag étrend javított az öregedő patkányok tanulási képességén és izomműködésén.

5+1. Egészséges étrend 
Közhelynek hangzik, de igaz: ha étrendünkből alapvető tápanyagok hiányoznak, akkor csökken a koncentrálóképességünk. A túl sok vagy kevés evés szintén zavarhatja a figyelmet: előbbi fáradtságot okozhat, míg a túl kevés kalória szintén akadálya a teljesítménynek.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája