

Az ételekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos híreket olvasva sokszor az a benyomásunk támadhat, hogy az összpontosító képesség fejlesztésére vagy a memória és az agyműködés javítására egy sor táplálék áll rendelkezésünkre. Bár nincs olyan csodapirula, ami egycsapásra okosabbá tesz minket, apró, hatásos trükkök azért léteznek.
1. Koffein
A koffein energiát adhat és segíthet a koncentrálásban. Ez a vegyület a kávéban, csokoládéban is megtalálható, továbbá energiaitalok és bizonyos gyógyszerek előállítására is használják. Hatására kétség kívül éberebbek leszünk, azonban hatása rövid távú, továbbá túlzott fogyasztása, idegességet, rossz közérzetet okozhat.
2. Glükóz
Szervezetünk a cukrokat, szénhidrátokat többek között glükózzá alakítja át, amely vegyület agyunk legfontosabb üzemanyagforrása. Egy pohárnyi gyümölcslé rövid távon javíthatja az emlékezetet, a gondolkodást és a mentális képességeket. A túl sok cukor fogyasztása azonban szív- és más betegségekhez vezethet.
3. Reggeli
Kutatások szerint a reggeli elfogyasztása javíthatja a rövid távú memóriát és a figyelmet – a reggelit kihagyó egyetemi hallgatók például rosszabbul teljesítenek a többieknél. Legelőnyösebb, ha a nap első étkezésekor magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint tejtermékeket és gyümölcsöket fogyasztunk. A magas kalóriatartalmú reggeli viszont akadályozza a koncentrációt.
4. Halak
A halfélék remek proteinforrások, és gazdagok omega-3 zsírsavakban. E két tulajdonságuk miatt fogyasztásuk kulcsfontosságú az agy egészségéhez. Hatásukra, csökken a demencia és a stroke kockázata, lassul a korral járó mentális hanyatlás, segítik a memória megőrzését.
5. Fekete áfonya
Állatkísérletek igazolják, hogy az áfonya segíthet megóvni az agyat a szabadgyökök okozta ártalmaktól, és enyhítheti az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait. A fekete áfonyában gazdag étrend javított az öregedő patkányok tanulási képességén és izomműködésén.
5+1. Egészséges étrend
Közhelynek hangzik, de igaz: ha étrendünkből alapvető tápanyagok hiányoznak, akkor csökken a koncentrálóképességünk. A túl sok vagy kevés evés szintén zavarhatja a figyelmet: előbbi fáradtságot okozhat, míg a túl kevés kalória szintén akadálya a teljesítménynek.