A szénhidrátok a növények által termelt, szén-, oxigén- és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, a szervezetünk számára szükséges erőforrások legalább felét ezek adják. Egyáltalán nem mindegy azonban, milyen formában fogyasztjuk őket.
Elfogadott vélemény, hogy a szervezetünknek szükséges kalóriák mintegy felének különböző szénhidrátokból kell származnia, eközben ismert az is, hogy túlzásba vitt fogyasztásuk többek között elhízást és 2-es típusú cukorbetegséget okozhat. Sokan ezért úgy gondolják, a lehető legkevesebb szénhidrátot kell fogyasztaniuk. Fontos azonban tudni, hogy szénhidrát és szénhidrát között is van különbség, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen formában kerülnek szervezetünkbe.
A fentieket végiggondolva a népszerű és nagy múltú, USA-beli egészségügyi portál nemrég alapos cikket szentelt annak a kérdésnek, melyek az úgynevezett „jó” és „rossz” szénhidrátok. Íme az eredmény:
Jó szénhidrátforrások:
• Bármelyik zöldség. Szakemberek szerint legjobb,
ha mindennap más-más zöldségeket eszünk.
• Feldolgozatlan gyümölcsök – például alma, körte, eper, barack stb.
• Hüvelyesek – lencse, bab, borsó stb.
• Diófélék – mandula, dió, mogyoró, földimogyoró stb.
• Magok – chia, tökmag, napraforgómag stb.
• Teljes kiőrlésű gabonák – zab, quinoa, barnarizs, durumbúza, tönkölybúza, árpa, köles, hajdina
• Gumók: burgonya, édesburgonya
• Tészták, pékáruk
Rossz szénhidrátforrások:
• Cukrozott üdítők – például Coca Cola és más kólaféleségek, Fanta, Sprite, tonik stb.
• Gyümölcslevek: a gyümölcslevek anyagcserére gyakorolt hatása hasonló, mint a cukrozott italoké.
• Fehér kenyér
• Sütemények, kekszek, rágcsálnivalók – ezek többnyire nagyon magas arányban tartalmaznak cukrot és finomított gabonafélét.
• Fagylalt, jégkrém – bár akadnak kivételek, ezek a termékek többnyire nagyon sok cukrot tartalmaznak.
• Cukorka és csokoládé – ha mindenképp csokoládéra vágyunk, válasszunk minőségi sötét csokoládét.
• Hasábburgonya és burgonyachips.
Gyógyhír Magazin