

Statisztikák szerint hazánkban 2014-ben a 19–70 év közöttiek körében több mint 8% volt a cukorbetegség előfordulási gyakorisága, és
körülbelül ugyanekkora volt az aránya azoknak, akiknél a betegséget megelőző állapotot regisztráltak. Az érintettek táplálkozásukkal is sokat tehetnek életminőségükért. Hogyan?
Acukorbetegség (szakszóval: diabetes mellitus, magyarosan diabétesz) az az állapot, amikor szervezetünk valamilyen okból nem képes a glükóz megfelelő feldolgozására. A glükóz – hétköznapi nevén szőlőcukor – alapvető fontosságú a biológiai folyamatokhoz, mivel a sejtek energiaforrásként hasznosítják. A cukorbetegség oka az inzulin nevű hormon hiánya (1-es típusú diabétesz), vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (2-es típusú). A betegségnek léteznek más fajtái is (pl. a gesztációs, más néven terhességi diabétesz). Mindegyik állapot közös jellemzője, hogy megfelelő mennyiségű inzulin híján szervezetünk sejtjei nem képesek felvenni a vérből a glükózt, ezért a vércukorszint megemelkedik.
Speciális étrend szükséges
A diabétesz bármelyik fajtájával élőknek speciális étrenden kell élniük. Ökölszabályként úgy tartják, az elfogyasztott tápláléknak a diabéteszesek esetében 50% szénhidrátot, 20% fehérjét, 30% zsírt kell tartalmaznia. Ám ezen belül például a naponta engedélyezett szénhidrátmennyiséget több tényező befolyásolja együttesen, így a cukorbetegség típusa, az esetleges inzulinos vagy más gyógyszeres kezelés, a páciens egyéb betegségei, testsúlya stb. A pontos étrend kialakításához tehát mindenképp szakember segítsége szükséges.
Figyelni kell a glikémiás indexre
Annyi bizonyos, hogy kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (ilyenek a répa- és malátacukor, a méz, a cukrozott üdítők). Csak mérve, a diéta által előírt mennyiségben fogyaszthatók a fehér liszt, a fehér és barna kenyér, keksz, müzli, burgonya, száraztészta, rizs stb. Előnyben kell részesíteni a magvas, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült, magasabb rosttartalmú termékeket, a száraztészták közül a durum búzából készülteket. Ezeknek ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük (ez a mértékegység jelzi, hogy az adott élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vér cukorszintjét).
A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél alapvető az energiabevitel csökkentése, ugyanis e betegek több mint 80%-a túlsúlyos. A testtömeg csökkentésével nő az inzulin hatékonysága. Ilyenkor tehát – szakértő megkérdezése után – a páciensnek érdemes csökkentett szénhidráttartalmú étrendet kialakítania.
Pap György