• 2025. április 24., csütörtök

Egyen gombát a szellemi frissességért!


2024.07.28

Számottevő mértékben javíthatja időskori szellemi állapotunkat, ha hetente legalább két adag gombás ételt eszünk. A háttérben egy gombákban gyakori aminosavat sejtenek szingapúri kutatók.



Ötven százalékkal csökkent az enyhe szellemi hanyatlás kialakulásának a kockázata azoknál az időseknél, akik hetente legalább két adag főtt gombaételt fogyasztottak – állapították meg a Szingapúri Nemzeti Egyetem gyógyszerészeti tanszékének kutatói. „Az összefüggés meglepő és biztató. Úgy tűnik, hogy egy könnyen hozzáférhető alapanyag rendszeres fogyasztása is jelentősen javíthatja szellemi állapotunkat” – idézte a Neuroscience News Lei Feing egyetemi adjunktust, a kutatás vezetőjét. 

A kutatók 2011 és 2017 között követték figyelemmel több mint hatszáz, 60 év feletti szingapúri lakos szellemi állapotát. Rendszeres és alapos neurológiai és pszichológiai vizsgálatoknak vetették őket alá, miközben figyelték gombafogyasztási szokásaikat is. 

Heti fél tányérnyi is elég
A legjobb eredményeket azoknál találták, akik legalább heti két adag, összesen féltányérnyi (kb. 300 gramm) főtt gombát fogyasztottak, de azoknál is észlelték a jótékony hatást, akik hetente csak kisebb adagot ettek. Az enyhe szellemi hanyatlást (angolul mild cognitive impearment – MCI) úgy tekintik, mint az átmeneti fázist a szellemi teljesítmény öregedéssel járó normális csökkenése és a súlyosabb demenciás állapot között. Az enyhe szellemi hanyatlás jele lehet az enyhébb memóriazavar, a feledékenység, illetve a vizuális tájékozódóképesség, a nyelvi készségek és a koncentrációképesség kismértékű romlása. Bár még nem akadályozzák számottevően az illető mindennapi tevékenységét, de előre jelezhetik a későbbi súlyosabb állapot, pl. demencia, Alzheimer-kór kialakulását.

De milyen gombát együnk?
A kutatók úgy vélik, hogy a kedvező hatás hátterében elsősorban az ergothionein nevű antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású aminosav áll, amit számottevő mennyiségben tartalmaznak a gombák. Egy korábbi vizsgálat során ugyanis azt találták, hogy egészséges társaikhoz képest az enyhe szellemi hanyatlás jeleit mutató idősek ergothianomin szintje alacsonyabb volt.

A vizsgálatben a csiperke, a siitake, az aranyszínű laskagomba, illetve különböző szárított- és konzerves gombák is szerepeltek, a kutatók szerint más, ehető fajtáknak is hasonlóan kedvező lehet a hatásuk.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája