

Már olvashattak a Gyógyhír Magazin hasábjain arról, hogy létezik egy olyan hiánybetegség, ami felett gyakran átsiklunk. A vashiány nagyon sok embert érint, elsősorban a várandós, illetve menopauza előtt álló nőket, valamint a kisgyerekeket, serdülőket. Most annak az okait keressük, miért nem tudják eléggé hatékonyan pótolni a szervezetük által nagy mennyiségben igényelt vasat.
A vasnak kulcsszerepe van a szervezet oxigénellátásában és az izmok munkájában, ennél fogva testfunkcióink jelentős része komolyan megsínyli a hiányát, könnyen vérszegénység alakulhat ki. Ahhoz, hogy elég vas jusson a szervezetébe, egy átlagembernek naponta 7-18 mg, várandós nőknek 27 mg vasat ajánlott fogyasztania az ajánlások szerint. Az már más kérdés, hogy ha magunkhoz is veszünk ennyit az elfogyasztott táplálékkal, abból vajon mennyi fog tudni felszívódni?
Állati és növényi eredetű vas
Az élelmiszerekkel magunkhoz vett vasnak két formáját különböztethetjük meg: az állati vagy a növényi eredetűt, ezek felszívódásának hatékonysága azonban jelentősen eltér.
Az állati eredetű forma a hem, a hemoglobin egyik alkotóeleme, makromulekula. Ezt elsősorban különböző húsokban, halakban, kagylókban találjuk, a legtöbbet azonban a vörös húsok és a belsőségek tartalmaznak. Mivel ezekben a vas abban a formában van jelen, ami a saját szervezetünkben is megtalálható, ezért nagyon jól tudjuk hasznosítani, az így bevitt mennyiségnek akár 40 százaléka is felszívódhat.
A növényi eredetű táplálékban bevitt vasat ennél kevésbé hatékonyan vagyunk képesek felvenni. Így a magas vastartalmú sötétzöld leveles zöldségekből – spenót, sóska, kelkáposzta –, a hüvelyesekből – bab, lencse, szójabab – és az aszalt gyümölcsökből – mazsola, sárgabarack – többet kell fogyasztanunk, hogy ugyanannyi mennyiségű vas épüljön be a szervezetünkbe: az ajánlott mennyiség majdnem kétszeresét.
Egy apró trükk
Persze van lehetőségünk arra is, hogy más módon egészítsük ki a vasbevitelünket. Egyrészt különféle vaskészítmények, táplálékkiegészítők széles palettája is elérhető, amelyekkel hatékonyan és jól adagolhatóan juttathatjuk be ezt az oly fontos elemet szervezetünkbe. Választhatunk ugyanakkor olyan élelmiszereket is, amik elősegítik a vas felszívódását. A magas vastartalmú növényi táplálékok mellé például érdemes magas C-vitamin-, A-vitamin és béta-karotin tartalmú élelmiszereket fogyasztani, mint a citrusfélék, paprikafélék vagy a répa, édesburgonya, tökfélék, barack. Együtt akár többszörösére is növelhetik a szervezet vasfelvevő képességét.
Ballai Vince