

A népi orvoslás régóta alkalmaz gyógynövényeket – ezek egy részének hatásosságát csak a tapasztalat igazolja, míg másokét tudományos kutatások is alátámasztják. Utóbbiak közé tartozik az élelmiszeriparban és a gyógyászatban egyaránt népszerű édesgyökér.
Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra; más nevein: édesfa, cukorkóró) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó növényfaj. A 2006-ban kiadott
VIII. Magyar Gyógyszerkönyv több, a növényből előállított gyógyhatású alapanyagot is felsorol, köztük az édesgyökér száraz, illetve folyékony kivonatát is. Az ENSZ élelmiszerbiztonságért felelős szervezete is számos gyógyhatását elismeri az édesgyökérnek, mivel ezeket az 1980-as, 1990-as években komoly tudományos vizsgálatok támasztották alá (lásd erről keretes anyagunkat).
Igazolt, hogy gyulladáscsökkentő hatású gyomornyálkahártya-gyulladás, valamint gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Ugyanezért, valamint görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély terápiájára is alkalmazzák hatóanyagait.
Jót tesz az emésztésünknek
A felhasználásával készült étrend-kiegészítőket sokan emésztőrendszerük védelmére, az emésztés megkönnyítésére használják. Nem egy ilyen termék az emésztőrendszerünk működéséhez nélkülözhetetlen baktériumokat is tartalmaz az édesgyökér mellett: ezek szedése olyankor lehet például indokolt, ha a bélflóra normál állapota valamilyen okból (például antibiotikum-kezelés miatt) felborul, vagy ha étrendünk hirtelen megváltozik.
Fontos tudni, hogy az édesgyökér túlzott fogyasztása vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Éppen ezért a gyógyhatású készítmények gyártói a növényi alapanyagból a jelenségért felelős, glicirrhizin nevű összetevőt kivonják, így termékeiket vérnyomásproblémában szenvedők is fogyaszthatják.
Pap György