• 2025. április 24., csütörtök

Ezért is jók a bioélelmiszerek


2024.08.06

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bio-élelmiszerek. De miket is nevezünk ennek? Azokat az élelmiszereket, amiket ökológiai (vagy organikus) gazdálkodás során megtermelt növényekből, ily módon tenyésztett állatokból állítanak elő. Amikor ezekre gondolunk, jellemzően az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk jut eszünkbe, de a bioélelmiszerek nem csak ezért jók. Pár pontban összeszedtük, hogy még miért:



1. Vegyszermentesek
Nem (vagy nagyon kis mennyiségben) tartalmaznak növényvédőszereket (gomba-, növény- és rovarirtókat), amiknek egészségre káros maradványai gyakran megtalálhatók a nem biológiai módszerekkel megtermelt élelmiszerekben.
 
2. Kímélik a természetet
Az ökológiai gazdálkodás során figyelmet fordítanak a föld megművelésére, természetközeli megközelítést alkalmaznak, ezért egészségesebb a talaj, nem szennyezik vegyszerek és műtrágyák a felszín alatti és feletti vizeket, sem a levegőt. Zavartalanul végezhetik dolgukat a méhek, magasabb fokú a biodiverzitás. A földeken dolgozó emberek, a helyi közösségek is egészségesebb körülmények között dolgozhatnak, élhetnek.
 
3. Gyógyszermentesek
Az organikusan tenyésztett állatokat nem etetik antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal, kockázatos állati eredetű takarmánnyal. 
 
4. Magasabb a tápértékük
A biotejek és húsok tápértéke magasabb lehet. Egy 2016-os európai tanulmány szerint ezek akár 50 százalékkal magasabb mértékben tartalmaznak például omega-3 zsírsavakat, mint a nem ökológiai módszerekkel megtermeltek. Az organikusan tenyésztett állatok nagyobb mozgástérrel is rendelkeznek, kevésbé stresszes körülmények között nőhetnek fel.
 
5. Gyakran frissebbek
Mivel előállításuk során nem alkalmaznak tartósítószereket, kevesebb ideig állnak el, de ez azt is jelenti, hogy hamarabb az asztalunkra kerülnek, vagyis frissebben fogyaszthatjuk őket. 
 
6. Szigorúan ellenőrzöttek
A bioélelmiszerek előállítását aprólékos előírások szabályozzák, ezek betartását pedig folyamatosan ellenőrzik az erre szakosodott szervezetek. Tehát ha ilyet fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy alaposan ellenőrzött élelmiszerről van szó.

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája