

Csontvelő, nyirokerek, lép, mandulák, fehérvérsejtek – a felsoroltakon kívül is számos szerv és sejt működteti szervezetünk védekező mechanizmusát, az immunrendszert. E bonyolult szisztéma egyik legfontosabb feladata, hogy megóvjon minket a kórokozók támadásaitól. Erősítéséért mi is tehetünk – különösen olyankor fontos ez, amikor szervezetünket fokozott terhelés éri.
Egyesek szinte alig betegeskednek, másokat meg mintha az influenzától a gyomorbaktériumig minden kórokozó leverne a lábáról. Immunrendszerünk erősségét ugyanis az örökölt adottságainktól a nemünkön át az életkorunkig több minden befolyásolhatja, az is bizonyos viszont, hogy megfelelő működése rajtunk is múlik.
Ez derül ki mindenesetre egy idén áprilisban megjelent összefoglalásból, amely 82 korábbi tudományos cikk eredményeinek összegzéséből született. A cikket jegyző kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a C- és a D-vitaminok, a cink és a bíbor kasvirág (más néven echinacea; Echinacea purpurea) esetében tudományosan igazolt, hogy segítenek megőrizni immunrendszerünk épségét, ezen kívül pedig enyhítik a meghűléses betegségek tüneteit, illetve gyorsítják lezajlásukat. Az eredeti tanulmány kivonata angolul a nutritionaloutlook.com tudományos ismeretterjesztő oldalon olvasható.
A legjobb a megelőzés
Annyit még hozzá kell tenni, hogy immunrendszerünkre is igaz az általános szabály, mely szerint az egészségvédelem a megelőzéssel kezdődik. Sokan éppen ezért preventív célzattal fogyasztanak igazolt hatású immunerősítő készítményeket, amikor valamilyen élethelyzet miatt ez indokoltnak látszik. Ilyen lehet, ha például egészségi megfontolásokból diétázunk, és így szervezetünk nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz. Mások egy műtétet vagy betegséget követően védik legyengült szervezetüket a kórokozóktól immunerősítők fogyasztásával. Különösen hasznos lehet a prevenció a hűvös hónapokban, amikor a meghűléses betegségek gyakoribbá válása, illetve az influenzaszezon miatt baktériumok és vírusok egyaránt nagyobb eséllyel támadják meg szervezetünket.
Papp György