

A C-vitamin az emberiség leghasznosabb felfedezései közé tartozik, hiszen annak rendszeres fogyasztása alapvető eszköz az egészség megőrzéséhez. Amennyiben táplálékunkkal nem biztosítjuk a számunkra szükséges mennyiségű C-vitamin-bevitelt, célszerű valamilyen más forrásból pótolni azt. Az óriási kínálatban azonban egyre nehezebb eligazodni….
Mennyi az annyi?
Ideális esetben táplálékunk fedezi napi C-vitamin-igényünket, de az ehhez elengedhetetlen kiegyensúlyozott étrend – sok zöldség és gyümölcs –sajnos napjainkban már kevés ember életmódjára jellemző. A nemzetközi ajánlások naponta 80 mg C-vitamin bevitelét javasolják egészséges embereknél. Ez a mennyiség azonban eltérő lehet kortól, nemtől, életmódtól és a testtömegtől függően, s persze a különböző élethelyzetek és betegségek is befolyásolják. Dohányzás mellett, gyógyszerszedés, illetve betegség idején, stresszes időszakokban, valamint várandósoknak és sportolóknak is nagyobb mennyiségre van szükségük. Fokozott igény jelentkezik műtéti beavatkozások, gyomorfekély, bélbetegségek, pajzsmirigy-túlműködés, művesekezelés, továbbá fertőző-, gyulladásos- és rosszindulatú betegségek esetén is.
Nem mindegy, honnan
Aki a zöldségek, gyümölcsök mellett dönt, fogyasszon a téli hónapokban áfonyát, feketeribizlit, vörös- és zöld paprikát, citromot, narancsot, és savanyú káposztát (nem megfőzve!).
Ha a biztonság kedvéért ezeken túl valamilyen tabletta formájában elérhető C-vitamint is vásárol, nagyon fontos, hogy a C-vitaminok széles választékából mindig a szükségletének megfelelő, lehető legjobb minőségű terméket válassza ki. Jó, ha tájékozódik a vásárlás előtt, és utánaolvas a különböző vitaminok megbízhatóságának, származási helyének, gyártójának. Ebben az esetben is indokolt ugyanis kifogástalan forrásból, megfelelő ellenőrzések mellett készült, minőségi terméket választani!
Hollauer Tibor