

A máj elsődleges feladata a szervezet méregtelenítése, a bélből felszívott anyagok lebontása és kiválasztása. A máj az anyagcsere egyik legfontosabb szerve, melynek működése fogyókúra idején különösen fontos, hiszen a zsírbontás folyamataiban is nagy szerepet játszik.
A máj annyira nélkülözhetetlen az egészségünkhöz, hogy páratlan és példátlan módon képes önmaga megújítására. Számtalan különös funkciója mellett májunk bonyolítja le a zsírbontás oroszlánrészét. Teszi ezt úgy, hogy olyan enzimeket és vegyületeket termel, amelyek elégetik a zsírt. Az epe termelésével az emésztésben is döntő szerepet vállal. A napi 1-1,5 liter epe az epehólyagban raktározódik el, majd a vékonybelekbe jutva lebontja és megemészti a zsírsavakat. Emellett részt vesz a zsírban oldódó vitaminok — az A-, D-, E- és K-vitamin — felszívásában is, amelyek így a véráramba jutnak.
Ragyogó egészség
Ha a májunk zavartalanul működik, a közérzetünkre is hatással van. Akadályozza a magas koleszterinszint és a túlsúly kialakulását, felel azért, hogy a megemésztett ételekből kiválasztott anyagokból fehérjék, szénhidrátok és zsírok legyenek.
A máj tulajdonképpen a szervezet természetes szűrőapparátusa, amely minden percben méregtelenít. A máriatövis az egyik legismertebb májműködést segítő növény, de vannak még olyan gyógynövények, melyeknek levét vagy teáját érdemes fogyasztani. A máj a glükóz fő tárolószerve, és ha ez „megtelik” méreganyagokkal, az anyagcsere nem működik megfelelően. A zsírban oldódó méreganyagok nem tudnak a vesén keresztül megsemmisülni, ezért tárolódnak zsírpárnaként a testünkön. Ez magyarázza meg azt, hogy nagyon sok embernek nehéz a fogyás, függetlenül attól, hogy keveset eszik. A méreganyagtól túltöltött szervezet lehetetlenné teszi, hogy könnyen váljunk meg a makacs zsírtól.
Dózsa-Kádár Dóra