• 2025. április 24., csütörtök

A garcinia kalandos múltja


2018.06.04

Tudta-e, milyen kalandos múltja van a testsúlycsökkentő kapszulák alkotóelemeként felbukkanó trópusi gyümölcsnek, pontosabban gyümölcsfanemzetségnek? 



Viktória brit királynő, hírét hallván egy fenséges ízű trópusi gyümölcsnek, 100 font sterling jutalmat, sőt lovagi címet ajánlott fel annak, aki visz neki egy friss példányt – szól a legenda egy különleges trópusi gyümölcsről, melynek ízét a korabeli utazók közül ki barackos málnáéhoz, ki epres ananászhoz hasonlította, ki pedig csak úgy vélekedett, hogy le nem írhatóan finom. 
A mangosztánról van szó, ami első európai leírója, a neves 17-18. századi francia botanikus, Laurent Garcin tiszteletére kapta tudományos névnek a garciniát, az egész vele rokon gyümölcsfanemzetséggel együtt. A mangosztánt egy, a gyümölcsöt népszerűsíteni szándékozó amerikai botanikusnak, David G. Fairchildnek köszönhetően nevezik gyakran a trópusi gyümölcsök királynőjének, és ugyancsak neki tulajdonítják a Viktória királynővel kapcsolatos legenda kiötlését is. Utóbbinak van némi valóságalapja is. A gyümölcs fenséges ízének híre a feljegyzések szerint valóban felkeltette a korszakos brit királynő érdeklődését, mint „az egyetlen gyümölcs, ami érdemes a kóstolásra, de még nem került a királynő elé”, és 1891-ben Trinidadból küldtek is neki a gyümölcsből, aminek ízét kítűnőnek találta.

A Bounty-n utazott
De hogy került a Karibi szigetvilágba a dél-kelet-ázsiai eredetű finomság? Egy bizonyos William Bligh hajóskapitány kapta feladatul a brit kormánytól, hogy kenyérgyümölcs- és mangosztánpalántákat szállítson a karibi brit gyarmatokra Kelet-Ázsiából, 
Bounty nevű hajóján. Igen, azon a bizonyos Bounty-n. Mondani sem kell, hogy a feladat csak másodszorra sikerült az ellene fellázadt tengerészek által a hajóról egy csónakban a Csendes-óceán közepén kitett kapitánynak. A garcinia nemzetség tagjainak közös tulajdonsága, hogy jótékony élettani hatással rendelkeznek. A mangosztán (Garcinia mangostana) és az indiai curry egyik összetevőjeként is használt gumigutta vagy malabár tamarind (Garcinia cambogia) héjának kivonatát előszeretettel fogyasztják fogyni vágyók a neki tulajdonított lassú, de tartós fogyasztó hatás miatt. 
Ballai Vince 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Íme 5 pofonegyszerű tipp a januári életmódváltáshoz Gyógyhír Magazin

Vasban gazdag táplálékok növelik az energiaszintet Gyógyhír Magazin

A magnéziumhiány: nehezen ismerhető fel Gyógyhír Magazin

Harcoljunk az öregedés ellen! Gyógyhír Magazin

Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén? Gyógyhír Magazin

A csontok és ízületek egészségét fokozó kovaföld Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája