

Indokolatlan fáradtság, romló teljesítő- és ellenállóképesség, fokozott érzékenység a stresszre – de akár komolyabb egészségi problémák, így a csontritkulás (oszteoporózis) hátterében is állhat szervezetünk sav-bázis egyensúlyának felborulása, krónikus túlsavasodása. Mi okozhatja ezt az elváltozást, és mit tehetünk ellene?
Egy adott oldat savasságát vagy lúgosságát az úgynevezett
pH-értékkel adjuk meg. A semleges közeg, például a tiszta víz pH-értéke 7, az ennél kisebb érték savasságot, a nagyobb pedig lúgosságot jelez. (A 14 a legmagasabb pH-érték.) Egészségünk szempontjából mindennek az a jelentősége, hogy sejtjeinknek a megfelelő anyagcseréhez stabil körülmények szükségesek – az állandó testhőmérséklet mellett ilyen az optimális pH-érték is. Ez a különböző szervekben, szövetekben és a vérben stb. nem azonos: a gyomor normál működéséhez például 1 és 3 közötti pH szükséges, míg a vesére 5 és 8 közötti érték jellemző. A vér pH-értékének normál tartománya 7,35 és 7,45 között található.
Ha ezen a tartományon belül a vér pH-értéke valamelyest a savas irányba tolódik, azt látens, illetve krónikus túlsavasodásnak (acidózis) nevezzük.
Fontos az életmód
A krónikus túlsavasodásnak negatív hatása van a csontok egészségére is. A puffer rendszerek regenerálódásához a csontozatból bázikus ásványi anyagok oldódnak ki, ez hosszú távon a csontok demineralizációjával jár. A sav emellett aktiválja a csontokat leépítő sejteket.
A túlsavasodás ellen védekezhetünk egyrészt életmódbeli, étrendi változtatásokkal, hiszen kialakulásának bizonyítottan oka lehet a gyakori stressz, az alváshiány, az állandó fogyókúrázás, de az is, ha kevés zöldséget és gyümölcsöt, illetve túl sok fehérjét fogyasztunk (utóbbit például hús formájában). Másrészt léteznek olyan étrend-kiegészítők is, amelyeket kifejezetten a sav-bázis egyensúly megőrzésére fejlesztettek ki.
Pap Gyula