

Felmérések szerint tél végére hazánkban az emberek 90%-ának már elmarad a D-vitamin-szintje az ideálistól, nagyjából minden harmadiknál pedig súlyos hiányállapot tapasztalható. Miért létfontosságú a D-vitamin, és mit tehetünk pótlására?
D-vitaminnak összefoglaló néven több zsírban oldódó vitamint nevezünk. Alapvető feladatai közé tartozik, hogy a vérben szabályozza a kalcium mennyiségét, illetve elősegítse a csontosodás folyamatát. Erősíti továbbá az immunrendszert, és a tumorok egyes fajtáinál segít megakadályozni a sejtburjánzást. Alacsony szintje kedvezőtlenül hat több betegség lefolyására, ilyenek a sclerosis multiplex, a diabétesz, a reumás ízületi gyulladás, a vastagbél- és az emlőrák, hajlamosít továbbá a csonttörésre.
A napsütés nélkülözhetetlen
Nagy mennyiségben tartalmazzák egyes élelmiszerek, így például a tojás sárgája, a máj, a tőkehalmájolaj, illetve az úgynevezett olajos húsú halak – közéjük tartoznak többek között a tonhal, a makréla, a szardínia, a hering, a lazac és a pisztráng. Fontos azonban tudni, hogy a D-vitaminhiány többnyire nem étrendi okokra vezethető vissza, hanem arra, hogy nem éri testünket elegendő napfény – a napsütés hatására ugyanis szervezetünk képes előállítani a vitamint. Egész pontosan a napfényben lévő, 270–290 nm hullámhosszú UV-B sugárzás kell a vitamin előállításához – így már érthető, miért nem pótolja ennek hatását a szolárium döntően UV-A sugarakat tartalmazó mesterséges fénye. Azt sem árt tudni, hogy az üveg is kiszűri az UV-B sugarakat, így ebből a szempontból nincs jelentősége, ha az ablakon beeső fényben sütkérezünk.
Az étrend-kiegészítők segítenek
Az optimális az lenne, ha egészségünk érdekében eleget tartózkodnánk a szabadban, amikor süt a nap. Ezt azonban nemcsak az időjárás akadályozhatja meg – a világosabb bőrű, leégésre hajlamos emberek okkal védik magukat a közvetlen napsütéstől. Az is ismert, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé alkalmas szervezetünk a D-vitamin előállítására. Ha a mesterséges pótlást választjuk, kérjük kezelőorvosunk tanácsát a megfelelő készítmény kiválasztásához. Érdemes lehet olyan táplálék-kiegészítőt választani, amellyel más vitaminok megfelelő szintjét is biztosíthatjuk – például a szintén létfontosságú C-vitaminét, amelyhez friss zöldségek, gyümölcsök híján a téli hónapokban szintén nehezebben jutunk hozzá.
D. B.