

Szerte a világon a nők mintegy 60%-a életében legalább egyszer, míg 15%-uk minden évben átesik húgyúti fertőzésen. A férfiaknál sokkal alacsonyabb az esetszám. Melyek a betegség jellegzetes tünetei, és mit tehetünk ellene?
Húgyúti fertőzésnek azt nevezzük, amikor a kiválasztó szervrendszer egyes részei gyulladt állapotba kerülnek. A betegséget legtöbbször a bélflóránkban élő baktériumok okozzák, ritkábban más baktérium, illetve gomba vagy vírus. Az alsó húgyutak fertőzése a húgyhólyag- vagy húgyvezeték-gyulladás, a felsőké a vese- vagy vesemedencegyulladás. Jellemzően a betegség lentről felfelé terjed.
Az alsó húgyutak fertőzésére utalhat a szokottnál sűrűbben jelentkező vizelési inger, a vizeléskor érzett égető fájdalom, illetve ha a vizelet kellemetlen szagú, esetleg zavaros. A vesemedence és a vese gyulladására a fentieken kívül alhasi fájdalom és láz, alkalmanként hányás, émelygés is figyelmeztet.
Az áfonyafélék hatékonyak
A fertőzést leggyakrabban antibiotikumokkal gyógyítják, a hüvelyi fájdalmat esetenként krém alkalmazásával csökkentik, a lázas betegeknek ezen kívül lázcsillapítót írnak fel. Ahogy már szó volt róla, nagyjából minden 6. nő évente egyszer átesik a betegségen, nekik különösen érdemes odafigyelniük a megelőzésre. Egyrészt az érintetteknek fokozottan ügyelniük kell arra, hogy hidegben alaposan öltözzenek fel, és lehetőleg rétegesen, hogy elkerüljék a leizzadás okozta felfázást. Jó időben kockázatot jelenthet, ha strandolás után nem szabadulunk meg mielőbb a vizes fürdőruhától, vagy ha mezítláb sétálunk hideg felületen.
Egyes áfonyafélék hatékonysága is igazolt a prevencióban. Így például a vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea) rendszeres fogyasztása igazoltan csökkentheti a betegség előfordulását azoknál, akik gyakran szenvednek a fertőzéstől. A vörösáfonya újvilági rokona, az ételként és fűszerként is népszerű amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) szintén bevett eszköz a húgyúti fertőzések megelőzésére.
P. Gy.