• 2025. április 24., csütörtök

C-vitaminnal az egészségért


2018.02.13

Statisztikák szerint a fejlett országokban, így hazánkban is az iskolai és munkahelyi hiányzások többségéért a megfázásos betegségek a felelősek. A hideg hónapokban különösen indokolt, hogy felkészítsük ezekre szervezetünket – ehhez lehet jó eszköz a C-vitamin.



A C-vitamin (aszkorbinsav) rengeteg előnyös élettani hatása mellett közismerten segíti szervezetünk védekezőmechanizmusa, az immunrendszer működését. Mivel az emberi test nem képes előállítani, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle – a téli hónapokban különösen oda kell figyelnünk erre. Nemcsak azért, mert ilyenkor kevesebb természetes vitaminforrás, friss gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra, hanem azért is, mert a C-vitamin segíthet elkerülni a megfázásos betegségeket.
Hogy pontosan hogyan? Ha már elkaptuk az influenzát, vagy meghűltünk, a betegség lefolyásának idejét nem rövidíti meg a hirtelen, alkalomszerűen megnövelt aszkorbinsav-fogyasztás. Azt viszont vizsgálatok bizonyítják, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztók ritkábban kapják meg, és hamarabb legyűrik ezeket a betegségeket. Az ezzel kapcsolatos legátfogóbb, több mint 10 000 páciens adatait elemző kutatást a Helsinki Egyetem munkatársai végezték még a 2000-es évek közepén: a vizsgálatból kiderült például, hogy a rendszeresen napi 1-2 gramm C-vitamint fogyasztó gyerekeknél közel 20%-kal megrövidül a meghűléses betegségek időtartama. (Az interneten a teljes kutatási beszámoló angolul itt olvasható: mv.helsinki.fi/home/hemila/CC/CC.htm.)

A C-vitamin könnyen elbomlik
Fontos még tudni, hogy a C-vitamin érzékeny a fényre, és rendkívül könnyen lebomlik. Így például még a friss zöldségek, gyümölcsök aszkorbinsavtartalma is gyorsan elillan, miután meghámoztuk, esetleg leturmixoltuk vagy kicentrifugáltuk őket. A magas hőmérséklet hatására szintén megsemmisül az értékes vegyület, így például a forró teába facsart citrom kellemessé teszi ugyan az ital fogyasztását, ám a benne lévő vitamin veszendőbe megy.
Sokan éppen a fentiek miatt döntenek úgy, hogy valamilyen táplálékkiegészítővel biztosítják szervezetük C-vitamin-igényét. Az ilyen készítmények számos kiszerelésben és árfekvésben állnak rendelkezésre, mindenki megtalálhatja közülük a neki leginkább megfelelőt. A napi dózis kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy az aszkorbinsav a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, vagyis testünk nem képes raktározni. Ezért ha a napi ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk belőle, akkor a felesleg a vizelettel távozik a szervezetünkből.

P. Gy.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája