

Az American Cancer Society nagyszabású kutatása leírta a különböző típusú daganatos megbetegedések kockázati tényezőit és egyben arra is rávilágított, mik azok az életmódbeli változások, amiket meg kell tennünk, hogy csökkentsük őket.
A kutatás során 1.570.975 daganatos beteg esetét vizsgálták, amelyek közül 587.521 végződött halállal. Összesen 26 ráktípust és 17 kockázati tényezőt azonosítottak – jó hír, hogy az utóbbiakon kellő odafigyeléssel lehet változtatni. A kockázati tényezők a következők: alkoholbevitel, dohányzás (a passzív dohányzás is!), elhízás, kevés rost, illetve sok feldolgozott vörös hús fogyasztása, kevés friss zöldség és gyümölcs az étrendben, magas ultraibolya-sugárzás, alacsony kalciumszint, a fizikai aktivitás hiánya – írja a medicalnewstoday.com egészségügyi szakportál. A kockázati tényezők között van hat olyan fertőzés, amelyek kapcsolatát a rákkal már korábban igazolták.
Tragikus, hogy a halálesetek 42-45 százalékát olyan tényezők okozták, amelyeken lehetett volna változtatni. Ha például bármelyik beteg lemondott volna a dohányzásról, lefogyott volna és korlátozta volna alkoholfogyasztását, meghosszabbíthatta volna az életét. A tanulmány szerint a dohányzáshoz köthető az összes daganatos megbetegedés 19 százaléka és a halálesetek 29 százaléka. A tüdőrák okozója az esetek 81,7 százalékban kizárólag a dohányzás volt.
A kutatás jelentőségét az eredmények alapján készült tanulmány egyik társszerzője, Dr. Otis W. Brawley méltatta: „Doll és Peto 1981-ben publikálta azóta klasszikussá vált dolgozatát a rák okairól. Azóta sok tanulmány született, amelyben tisztázni próbálták a daganatos megbetegedések kockázati tényezőit. Az ACS mostani tanulmánya nyújt egy olyan, XXI. századi összegzést, amely mindannyiunk számára iránymutató lehet a következő években.”
V. É.