• 2025. április 24., csütörtök

Biztos tippek kilók ellen


2017.01.24

Telente rendszerint a megszokottnál bőségesebben étkezünk, és kevesebbet mozgunk – az eredménnyel előbb-utóbb a szűkké váló ruhák és a mérleg is szembesítenek. És hogy mit tehetünk a pluszsúly ellen? A népszerű amerikai egészségügy portál, a health.com nemrég összegyűjtött közel hatvan olyan fogyási tippet, amelyek hatékonysága tudományosan bizonyított – ezekből közlünk néhányat az alábbiakban.



Kezdjük a legelején, vagyis a reggelivel! Régi bölcsesség, hogy ez a nap legfontosabb étkezése, néhány éve pedig be is bizonyították, hogy aki kihagyja, az könnyebben elhízik. Az Imperial College London munkatársai ugyanis pár éve úgy találták, hogy akik reggeli nélkül vágnak neki a napnak, azok agyának jutalomközpontja aktív lesz, amikor magas kalóriatartalmú ételekről készült fotókat mutatnak nekik. Vagyis ha reggel nem eszünk, akkor napközben nagyobb eséllyel fogyasztunk nehéz ételeket.

Az American Hearth Association (AHA; Amerikai Szív Szövetség) egyik tanulmánya arra mutat rá, hogy napi 30 gramm rost elfogyasztása ugyanolyan eredménnyel jár, mint egy szigorúbb fogyókúra. Az AHA munkatársai mindezt egy három hónapig tartó vizsgálattal bizonyították be. Ennek során a kísérletben részt vevők egyik fele szigorú, alacsony kalóriatartalmú diétát tartott, ami korlátozta napi kalóriaadagjukat, illetve az elfogyasztható cukor és telített zsír mennyiségét. A másik csoporttól csak annyit kértek, hogy fogyasszanak naponta 30 grammnyi rostot – az időszak végére így is ugyanannyit fogytak, mint fogyókúrázó társaik.

Fogyasszon kevesebb húst!

A húsfogyasztás mérséklése is segít az optimális testsúly – és így az egészség – megőrzésében, állapítja meg egy másik tanulmány, amely 2013-ban jelent meg az American Journal of Nutrition and Dietetics című szaklapban, legalábbis erre utal, hogy a vegetáriánus étrendet követők összességében egészségesebbek és karcsúbbak, mint a húsevők. Aki túl drasztikus lépésnek gondolna egy ilyen étrendi váltást, annak a szakemberek azt javasolják: legalább próbálja csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét. A húsok helyett jó proteinforrásnak számítanak például a babfélék, a marha jellegzetes (a glutaminsav által kiváltott) íze pedig a gombafélékben is megtalálható, így a két alapanyagot fele-fele arányban is használhatjuk a marhahússal készülő fogásokban. (Mondjuk a pörköltben vagy gulyásban, hogy magyaros példákat hozzunk.)

A szín is számít

Jó hír a kávérajongóknak, hogy kedvencük segít karban tartani a testsúlyt – erre a következtetésre jutott az American Journal of Clinical Nutrition nevű tudományos lap. Az itt közölt tanulmány szerint a fekete főzet nem csupán az agyműködést serkenti, hanem fogyasztásától szervezetünk anyagcseréje is 12%-kal élénkebb lesz a megivását követő mintegy 3 órában. A szakértők persze arra is figyelmeztetnek, hogy a kávézást (többek között az ital koffeintartalma miatt) nem célszerű túlzásba vinni – felnőtt nők esetében például a napi ajánlott mennyiség legfeljebb három csésze.

Bármilyen furcsa, a teríték színe is meglepően komolyan befolyásolja a testsúlyunkat – egészen pontosan azt, hogy mennyit eszünk. A Cornell Univesity kutatói néhány évvel ezelőtt ugyanis igazolták, hogy ötödével több fogy az ételből, ha a fogást a színével egyező tányérban teszik elénk. Vagyis ha például egy paradicsomos spagetti piros tányérban kerül az asztalra, akkor 20%-al többet eszünk belőle, mint ha fehérben.

A csípős íz segít

A legvégére még egy érdekes összefüggés: a magyar konyha legjellegzetesebb kelléke, a pirospaprika rendszeres fogyasztása segít karcsúnak maradni – legalábbis az erős változat. Ennek jellegzetes, csípős íze a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető. Mint egy a Physiology & Behavior című szaklapban publikált tanulmány bebizonyította, a kapszaicin aktiválja a szimpatikus idegrendszert, ennek köszönhetően pedig felgyorsul anyagcserénk – a hatás étkezés után négy óráig is kitarthat. Annyit azért még hozzá kell tenni, hogy a kapszaicin önmagában valószínűleg nem elég a karcsúsághoz – hiszen akkor valószínűleg a legkarcsúbb nemzetek közé tartoznánk. 

Az energiamérleg

Az energiamérleg azt mutatja meg, hogy a szervezetbe bevitt tápanyag tápértéke fedezi-e a hő és munka formájában leadott leadott energiamennyiséget. Akkor negatív, ha a bevitt tápanyag tápértéke nem fedezi a leadott energiamennyiséget, ezért a szervezet tartaléktápanyagai elhasználódnak. Ez a szervezet testtömegveszteségét (fogyását) okozza. Sokak szerint ennek az állapotnak a fenntartása képezi a sikeres diéta alapját.

P. B.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája