

Brokkoli krémleves pirított fenyőmaggal
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli
6 dl tyúkhúsleves (kockából)
2 dl tejszín
2 evőkanál liszt
5 dkg margarin
1 evőkanál fenyőmag
reszelt szerecsendió
őrölt fehér bors
só
Felhevített margarinon aranysárgára pirítjuk a fenyőmagot, majd kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a sóval, borssal, szerecsendióval ízesített brokkolit. Amikor megpuhult, néhány szép rózsát félreteszünk, a többit felöntjük a húslevessel, majd tejszínből és lisztből készült habarással sűrítjük.
A tűzről levéve botmixer segítségével simára turmixoljuk, és még egyszer felforraljuk.
Tálalás:
A tejszínes krémlevest csészébe merjük, levesbetétnek beletesszük a félretett brokkolit, majd a tetejét meghintjük pirított fenyőmaggal.
Változat:
A brokkoli szendvicskrém igen finom pirítósra kenve. Egy szép fej brokkolit szedjünk rózsáira, vastagabb szárait vágjuk le, és sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, majd hűtsük ki. Villával vagy turmixxal pépesítsük és adjunk hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, kevéske szerecsendiót, és ha szükséges, még kevés sót. Ez így önmagában is kiváló, de selymesebbé tehetjük, ha szobahőmérsékletűre olvasztott vajjal keverjük ki tetszés szerinti mennyiségben.