

Hozzávalók:
A pulykához:
80 dkg pulykamellfilé
4 evőkanál olaj
4 szál friss borsikafű
2 piros chilipaprika
só
Az őszibarackhoz:
4 közepes őszibarack
5 dkg vaj
5 dkg krisztálycukor
diónyi friss gyömbér
A körethez:
30 dkg köleskása
6 dl húsleves (kockából)
2-3 evőkanál olaj
só
A pulykamell szeleteket fólia alatt, húsverő kalapáccsal óvatosan megütögetjük, majd megsózzuk. A borsikafűvel és vékony szeletekre vágott chilipaprikával együtt nagyobb tálba rakjuk, majd olajjal meglocsolva néhány órára hűtőbe tesszük.
Felhevített olajon megpirítjuk a kölest, kevés sóval ízesítjük, és forró húslevessel felöntve takaréklángon, fedő alatt megpároljuk.
A pulykamell szeleteket kiemeljük az olajos pácból, jól lecsepegtetjük, azután faszénparázson vagy grillsütőben megsütjük.
Közben felhevített vajon cukrot karamellizálunk, beletesszük a félbe vágott, kimagozott őszibarackokat, friss, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és gyorsan átforgatjuk.
Tálalás:
A grillezett pulykamellet a párolt köleskására helyezzük, mellé tesszük a karamellizált őszibarackokat. Borsikafűvel, chilivel díszítjük.
Megjegyzés:
A chilipaprika, azaz a cayenne-i bors jól szárítható, és sokáig eláll. Ez a chilipor alapja.
A chilipor cayennei-i borsból, római köményből és szurokfű keverékéből áll. Általában mexikói ételekhez, tojásételekhez, halakhoz, rákokhoz, vadhúsokhoz és szószokhoz használják.