

Hozzávalók
4 kisebb padlizsán
20 dkg lencse
1 nagyobb piros húsú paprika
1 közepes póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
20 dkg mozzarella sajt
1 liter húsleves (kockából)
4 evőkanál olaj
2 evőkanál mustár
2 babérlevél
őrölt fekete bors
só
Az előző este átválogatott és beáztatott lencsét felöntjük húslevessel, majd mustárral, babérlevéllel ízesítve pároljuk. Ha megpuhult, leszűrjük.
A padlizsánokat hosszában félbe vágjuk, a közepüket kiszedjük. Kevés sóval, borssal meghintjük, és felhasználásig félretesszük. A kiszedett padlizsánhúst kisebb kockákra vágjuk
Felhevített olajon megfuttatjuk a felkarikázott póréhagymát és a zúzott fokhagymát. Rátesszük a padlizsánhúst és a lencsét, majd a főzőlével felöntve megpároljuk. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott piros húsú paprikát és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
A lencseragut a félbe vágott padlizsánokba töltjük, a mozzarella szeletekkel fedjük le, majd forró sütőben megsütjük.
Tálalás
A lencseraguval töltött padlizsánokat tányérra helyezzük, és salátával körítjük.
Változat padlizsánra
Önmagában is, hideg sültekhez is kiváló a padlizsánsaláta joghurtszósszal. Egy nagyobb padlizsánt megmosunk, felszeletelünk. Nagy serpenyőben pattogásig pirítunk egy evőkanál köménymagot, majd kiszedjük. A serpenyőbe öntünk 1 dl olajat, megsütjük benne a padlizsánszeleteket, majd a tálba rakjuk. Meghintjük a pirított köménnyel, apróra vágott mentalevéllel és egy gerezd zúzott fokhagymával. 2,5 dl sóval, borssal ízesített natúr joghurtot lazán hozzákeverünk, és az egészet jól behűtjük.