

Hozzávalók
20 dkg sárgaborsó
1 nagy fej lilahagyma
1 nagyobb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
4 szelet bacon
8 dl húsleves (kockából)
3 evőkanál olaj
2 dl tejszín
2evőkanál liszt
őrölt fehér bors
Az előző este átválogatott és beáztatott sárgaborsót leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Felöntjük húslevessel, kevés sóval, borssal ízesítjük, és puhára főzzük.
Amikor a borsó megpuhult, a felhevített olajon először ropogós pirosra sütjük a szalonnaszeleteket. A sült szalonnát tálalásig félretesszük. a visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd szemleszínűre pirítjuk
A fokhagymás, zsemleszínű rántással besűrítjük a levest, tejszínnel dúsítjuk, és jól kiforraljuk.
A levest a tűzről levesszük, majd botmixer segítségével simára turmixoljuk. Ezután újra visszatesszük, és még egyszer felforraljuk.
Tálalás:
A sárgaborsó krémlevest tálkákba szedjük, majd kisebb kockákra vágott lilahagymával, paradicsommal, finomra vágott petrezselyemzölddel és sült szalonnaszelettel dúsítva adjuk az asztalra.
Változat:
Szintén sárgaborsóból készül az indiai dahl. Másfél deci mosott feles sárgaborsót főni teszünk, megsózzuk és fél kiskanál kurkumával fűszerezzük. Egy burgonyát külön edényben, kockára vágva megfőzünk. Serpenyőben, vajon megpirítunk fél teáskanál római köményt, két csípős paprikát, majd a leveshez adjuk. Egy paradicsomot lehámozunk, felszeletelünk és a burgonyával együtt a megpuhult borsóhoz vegyítjük. A levest a tűzről levesszük, és elkeverjük 1 dl joghurttal.
Küldje be Ön is
saját receptjét, s az elkészült étel fotóját Gyógykonyha rovatunkba, az info@gyogyhir.hu e-mail címre!
Szakmai zsűrink bírálatát követően rovatunkban is közzétesszük.
A megjelent receptek beküldői között havonta értékes ajándékokat sorsolunk ki!