

Ön hány csésze kávét iszik meg egy nap? Azt hiszi, hogy ezt Ön dönti el? Valójában nem: egy friss kutatás szerint a génjei határozzák meg, egészen pontosan az, a PDSS2 génnek melyik variációja található meg a szervezetében.
Korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a fogyasztási szokások eltérései arra vezethetőek vissza, hogy hogyan tudja a szervezet lebontani a koffeint, de eddig nem tudták, mi áll emögött. Gyanakodtak arra, hogy a génekben kell keresni a magyarázatot, 2014-ben például egy olyan tanulmány jelent meg a MolecularPsychiatry című lapban, amely egy sor gént összekapcsolt a koffein emésztésével. Dr. Pirastu,az edinburgh-i egyetem Usher Intézetének munkatársa és kollégái a ScientificReports című újságban publikálták tanulmányukban azt állítják, azonosítottak egy génvariánst, amely megmagyarázhatja, miért isznak egyesek kevesebb kávét, mint mások. Először 1213 olasz genetikai adatait elemezték.
Előzőleg minden résztvevő kitöltött egy kérdőíve, amelyben meg kellett adniuk, mennyi kávét isznak. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy csészével kevesebbet fogyasztanak azok, akiknek a szervezetében felfedezték a PDSS2 génvariánst – azokhoz képest, akinél nem találták meg ezt a gént. A kutatók úgy vélik, a PDSS2 gén csökkenti a sejteknek azt a képességét, hogy lebontsák a koffeint, és így meghosszabbítja azt az időt, ameddig a stimuláns a szervezetben marad, tehát azoknak, akik rendelkeznek ezzel a génnel, nem kell olyan sok kávét inniuk, mint azoknak, akik nem. Végeztek egy ellenőrző felmérést, amelyben 1731 hollandot vizsgáltak.
Hasonló eredményre jutottak, bár nem volt olyan szoros az összefüggés. A kutatók szerint ez a két nemzet eltérő kávéfogyasztási szokásaival magyarázható. Az olaszok általában kisebb csészéből isszák a kávét, míg a hollandok általában nagyobb bögréket használnak, amelyben több a koffein. (medicalnewstoday.com)