

A karácsony után a húsvét a legveszélyesebb időszak azok számára, akik valamilyen gyomorproblémával küszködnek – ilyenkor a szokásosnál is nehezebb ugyanis ellenállni a finom falatoknak, össze-vissza eszünk és sokat. Összegyűjtöttük a “túlevés” legjellemzőbb tüneteit – ha ezeket tapasztalja, mindenképpen tartson pihenőt!
1, Görcs, puffadás – a bélrendszer hirtelen megterhelése igazi sokk az epének, amely akár görcsöléssel is tiltakozhat a túlzott kalóriabevitel ellen. A jobb bordaív alatti, a jobb vállba sugárzó fájdalom jellegzetes tünet csakúgy, mint a hányinger, hányás – vagy éppen a kontrollálhatatlanságig fokozódó böfögési inger. Puffadás, fokozott bélgáz termelődés: állandóan jelen lévő diszkomfortérzést jelentenek, és ha nem tudjuk, hol a határ az ünnepi menü tekintetében, előbb-utóbb kénytelenek leszünk ellátogatni a gyógyszertárba.
2, Reflux – önmagában is létező betegség, amelynek aktuális állapotát a fokozott táplálékbevitel súlyosbíthatja. Jelentkezésekor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és marja annak belső falát. A mindennapokban erre panaszkodunk, amikor gyomorégést emlegetünk.
A reflux esetében egy már elégtelenül működő gyomorszájon keresztül jut a táplálék a gyomorba, amelyet a túlevéssel még nehezebb helyzetbe hozhatunk.
3, Gyomorrontás – tipikusan nem csak nagymennyiségű, de egyben sokféle étel elfogyasztása után jelentkező tünetről van szó. Elkerülhető, ha tartózkodunk a túl zsíros, fűszeres, a kétes szavatosságú vagy egyéb okból nem teljesen megbízható ételektől. Fontos tudni, hogy a szélsőges hőmérsékletű – túl forró vagy éppen jeges – italok is kiválthatják. A „többször keveset” elv segíthet elkerülni a kialakulását.
F. I.