

Népbetegségnek számít a reflux, de vajon mi is az? „Ég a gyomrom. Sok a savam.” Így már ismerős, ugye? Sokan nem mennek orvoshoz, pedig a probléma magától nem múlik el és idővel akár súlyos gondokat is okozhat. Ugyanakkor, ha figyelünk az étkezésünkre, kerüljük a káros szenvedélyeket vagy a megfelelő gyógyszereket rendszeresen szedjük, a tünetek enyhülhetnek.
Reflux betegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor savas vagy lúgos tartalma valamilyen mértékben rendszeresen visszakerül a nyelőcsőbe. Egészséges embereknél is előfordulhat, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig teljes biztonsággal, és ennek következtében néha felszökik a gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszára. Ez azonban normálisnak tekinthető és nem okoz komolyabb problémát – magyarázta lapunknak dr. Szőnyi Mihály. A belgyógyász, gasztroenterológus azt is elmondta, hogy az életkor előrehaladtával – részben a súlygyarapodással összefüggésben – a probléma egyre gyakoribbá válik, de várandósság alatt, sőt gyermekkorban sem ritka. Egyes gyógyszerek – köztük vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítók, bizonyos vérnyomáscsökkentők és allergiagyógyszerek, valamint a feldolgozott élelmiszerek is felelősek a gyomor bélflórájának változásáért és azért, hogy egyre több embert érint a betegség. A savas gyomortartalom nemcsak égeti és marja a nyálkahártyát, de gyulladást is okozhat a garatban, ezért könnyebben telepedhetnek meg a gyomorban a kórokozók. Az adjunktus ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a reflux egy teljesen természetes jelenség, amely mindenkinél előfordul valamilyen formában a gyomorsav nyelőcsőbe való jutásakor. Ennek mértéke azonban egyénenként eltérő, a panaszok különbözőek. Figyelemfelkeltő jel a szegycsont mögötti égő érzés, vagy szúró fájdalom jellemzően étkezés után.
Mit (t)ehetünk?
A szakember elmondása alapján a táplálkozásnak alapvető szerepe van a reflux esetében, hiszen minden gondot okozhat, ami a nyelőcső öntisztulását fékezi. Fontos, hogy ne terheljük túl a gyomrot, ezért érdemes többször kisebb adagokat enni. Lehetőség szerint kerüljük a csokoládét, a citrusféléket, a zsíros, fűszeres ételeket, a hagymát, paprikát, paradicsomot, alkoholt, kávét és szénsavas italokat. Nem jó, ha teli gyomorral fekszünk le, ezért a vacsorát időzítsük kora estére. Ha refluxos panaszaink vannak, magas párnán aludjunk – tanácsolja a szakorvos. A fizikai aktivitást is igazítsuk az étkezéshez: ha nagyjából már kiürült a gyomor, kisebb valószínűséggel jelentkezik a gyomorégés a testmozgás idején. Kerüljük a túlságosan szűk ruhadarabokat, a gyomrot elszorító öv viselését is. Amennyiben folyamatosan stresszes környezetben éljük mindennapjainkat, organikus (azaz komoly szervi betegség nélküli) puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés fordulhat elő. Súlyosbodhatnak a refluxos vagy egyéb ilyen jellegű panaszok is – hívta fel a figyelmet a gasztroenterológus.
Dózsa-Kádár Dóra